Je hořká čokoláda skutečně přínosná pro zdraví?
Obsah článku:
S čokoládou by se to rozhodně nemělo přehánět – je plná cukru a nic moc zdravého v ní není. Ale co když je řeč o čokoládě na vaření, která má jiné složení než běžné cukrovinky? Může být zdravá a přínosná? V prvé řadě se přesvědčte, že jde o skutečně kvalitní čokoládu bez nepřirozených příměsí a dochucovadel.
Vitamíny a minerály
Ve kvalitní hořké čokoládě jsou obsaženy vitamíny ze skupiny B a vitamín K. Dále pak množství minerálů a stopových prvků jako mangan, měď, železo, hořčík, fosfor a v menších množstvích i draslík, selen, zinek a vápník.Obsah antioxidantů
V kakau jsou obsaženy flavonoidy, které mají dle odborníků antioxidační, protivirový a protizánětlivý účinek.Prevence před rakovinou
Vědci z American Cancer Institute tvrdí, že silné antioxidační účinky čokolády mohou působit jako prevence proti některým formám rakoviny. Musí se však jednat o kvalitní čokoládu s vysokým obsahem kakaa.Pozitivní vliv na srdeční činnost
Íránští vědci vyzdvihují prokazatelnou souvislost konzumace čokolády a snížení krevního tlaku u lidí s hypertenzí a cukrovkou bez negativního vlivu na hmotnost, zánětlivé markety či glykemií.Lepší nálada a kognitivní funkce
Konzumace čokolády (stejně jako vína či čaje) souvisí s lepším kognitivním výkonem. Mozek pracuje efektivněji díky lepšímu průtoku krve, což se projevuje především u starších osob a osob s mentálním postižením.Pozitivní vliv na pokožku
Mlsat a dělat něco prospěšného pro pokožku? Skutečně je to tak. Hořká čokoláda – alespoň podle odborníků z Institut für Experimentelle Dermatologie – ji chrání před poškozením slunečními paprsky a zlepšuje hydrataci.Kolik hořké čokolády jíst?
Konzumace hořké čokolády je vhodná i pro diabetiky, protože pomáhá řídit citlivost na inzulín. Mimo to redukuje stres, což je skvělá zpráva pro lidi trpící úzkostí. Ale kolik čokolády si dopřát? Zdraví prospěšné množství je cca 20 – 30 g denně.Publikováno: 11. 07. 2018
Kategorie: Zdraví