Nezařazené

Základy degustace vína: Vše, co potřebujete vědět

Degustace vína je posouzení vlastností vína. Je to víc než umění, které vám pomůže pochopit a vychutnat si víno naplno. Abyste mohli optimalizovat svůj zážitek z degustace vína, musíte pochopit, že při ní využíváte zrak, čich a chuť.

Tyto tři smysly jsou klíčové faktory, které vám pomohou rozlišit jeden druh vína od druhého. Každý smysl se používá v různých fázích degustace vína, zrakem počínaje a chutí konče.

Pro nezkušené může být ochutnávka vína matoucím zážitkem. Někteří si ji spojují s příležitostným pitím v uvolněném a příjemném prostředí. Pokud chcete začít a pochopit umění degustace vína, je tato kniha určena právě vám.

Víno zrakem

Než začnete, ujistěte se, že sklo, které používáte, není neprůhledné nebo barevně zabarvené. Vzhledem k tomu, že musíte zkoumat barvu samotného vína, není výhodné používat něco, co by vám mohlo bránit ve výhledu.

Při studiu vína se vyhněte otiskům prstů a také Vyberte si sklenici se stopkou Stačí obyčejná sklenice na víno, ale vyberte si takovou, která má delší misku, aby se při víření nerozlila. Při kontrole vína na sklenici ji podržte a trochu nakloňte. Raději se dívejte na bílý povrch bez vizuálních překážek. Zkontrolujte, jak víno vypadá od okraje ke středu sklenice.

Při hodnocení vína je třeba nejprve zkontrolovat jeho barvu. Odstín červeného vína vám napoví, jaký typ červeného vína budete ochutnávat. Čím tmavší a sytější je barva, tím je víno koncentrovanější. Vína světlejší barvy jsou naopak vyrobena z méně zralých bobulí a jsou kyselejší.

Například Rulandské modré Jeho jasně karmínový odstín je považován za nejsvětlejší ze všech odrůd červeného vína. Nyní ho porovnejte s Cabernetem Sauvignon. Okamžitě si všimnete výrazného rozdílu v bohatosti barev. Cabernet Sauvignon s tmavě rubínovým odstínem je tvořen tmavým ovocem, jako jsou černé třešně, černý rybíz a podobně.

Dalším krokem je zhodnocení vína prostřednictvím jeho “nohou”.” Nohy jsou slzy, které stékají po stěně sklenice po víření vína. Podle toho, jak vypadají nohy při pádu, se obvykle pozná obsah alkoholu ve víně. Čím rychleji se odpařuje, tím méně alkoholu obsahuje. Viskózní vína se silnými nožičkami jsou často nejvíce alkoholická. Může také naznačovat, že použité hrozny jsou zralejší, větší a více plní ústa než hrozny se světlejšími nožičkami.

Víno přes vůni

Přibližně 80-90 % toho, co si myslíme, že ochutnáváme, je ve skutečnosti způsobeno naším čichem. Chuť vína může být ovlivněna vůní, kterou vytváří. Každé víno má svou vlastní vůni, která ukazuje, jaký druh vína pijete a jaké přísady jsou do něj přidány.

Primární vůně je charakteristická vůně ovoce a bylin použitých ve víně, která se může jevit jako ovocná nebo květinová. Příklady základních vůní jsou heřmánek, růže, fialky, citrusy, zelené jablko, ostružiny a červené bobule. Některá vína mohou vonět kořenitě, zemitě nebo po lanýžích.

Pokud by však vaše víno bylo cítit po octu, plísni, nepoužitých novinách nebo dokonce po mokrém psovi, mohlo by být něco v nepořádku. Tyto pachy jsou nejvíce patrné u korkových vín, která obsahují chemickou látku zvanou TCA (2,4,6-trichloranisol), která může způsobit nevábný zápach vína. Také každé víno, které je cítit po laku na nehty, znamená, že je v něm přítomen ethylacetát.

Chcete-li si k vínu přivonět, jemně roztočte sklenici. Vířením se do vína dostává kyslík a vůně se uvolňuje do vzduchu. Užitečná technika, kterou můžete použít, je držet ústa mírně pootevřená při vdechování a vydechování vůně uvolněné vínem. To vám umožní rozlišit různé aromatické vlastnosti vína.

Místo velkých doušků vzduchu si vícekrát přičichněte. Tímto způsobem můžete lépe zachytit vůni Nezapomeňte však, že neexistuje správný nebo špatný způsob vdechování vůně vína. Pokud vám to nevyhovuje, dělejte to, co vám vyhovuje.

Víno prostřednictvím chuti

Abyste měli jistotu, že víno správně ochutnáte, nenapijte se velkého doušku. Zkuste si raději dát malý doušek, který pokryje celý jazyk.

Jakmile se vám chuť dostane na jazyk, setkáte se s různými příchutěmi. Patří mezi ně široká škála květin, ovoce, bylin, hlavně, minerálů a mnoho dalšího. Uvádějí, jaké víno ochutnáváte Podle toho se také pozná, zda je víno, které ochutnáváte, vyvážené nebo komplexní.

Vyvážené víno musí mít chuťové složky ve stejném poměru. To znamená, že by měl mít vyváženou chuť různých chutí, jako je sladká, kyselá, hořká nebo slaná, ve které se jednotlivé chutě navzájem nepřebíjejí. Pokud jedna chuť převažuje nad ostatními, pak už není vyvážená.

Komplexní vína naopak působí, jako by v ústech vířilo více chutí a vjemů. Projeví se více chutí a vjemů. Ukazatelem dobrého vína je chuť, která na jazyku zůstává 20 až 30 sekund, zatímco vína, která jsou považována za nejlepší, zůstávají na jazyku minutu i déle. Průměrné víno nezůstane déle než pět až deset sekund.

Nebezpečí pití příliš velkého množství vína

Než začnete s uplatňováním svých nově nabytých dovedností v degustaci vína, musíte si také uvědomit nebezpečí, která s sebou přináší nadměrná konzumace vína. Podle Alcohol Rehab Guide pijí miliony Američanů příliš mnoho vína, než je doporučeno. Víno má při kontrolované konzumaci jistě své zdravotní výhody. Stejně jako cokoli jiného by však přílišné množství mohlo ohrozit vaše zdraví.

Vaše pohlaví může hrát roli v tom, kolik vína můžete vypít. Ženy se opijí rychleji než muži Podle odborníků by ženy měly zkonzumovat maximálně 5 uncí vína, zatímco muži by měli vypít pouze dvě sklenice vína o objemu 5 uncí. Ne denně, uvědomte si. Toto množství by se nemělo pít častěji než několikrát týdně.

Nadměrné pití vína může způsobit vedlejší účinky, jako je kocovina, bolesti hlavy, vysoký krevní tlak, výpadky paměti a zvracení. Nadměrná konzumace může naopak způsobit úzkost, delirium tremens, alkoholismus a poškození mozku.

Proto buďte při konzumaci vína opatrní. Rizika a škody, kterým vystavujete své tělo kvůli nadměrnému pití, by se netýkaly jen vás a vašich blízkých. Vždy buďte opatrní, znáte své hranice a pijte víno s mírou.