Pýcha Španělska aneb olivový olej Casas de Hualdo

Elegantní lahev, která potěší oko znalce, i takový dokáže být produkt z nejlepších hispánských oliv. Dát přednost kvalitě, díky níž si pochutnáte na připravovaných pokrmech, je dnešní trend. Kdo by rád vařil s druhou jakostí, že? Pokud se podíváme na historii oleje Casas de Hualdo, poznáme, že obliba napříč kontinenty určitě není dílem náhody. Naopak, vůně rajčat, zelených jablíček nebo čerstvě posečené trávy se skvěle kombinuje s mořskými rybami nebo dušeným masem, stejně jako luštěninami. Možnosti v kuchyni jsou prakticky neomezené…

Toledo je historickým regionem s horkým létem

Drsnější podnebí, ale také velmi úrodná půda. Olivový olej je ve středomořské oblasti doslova jako doma a výjimku potvrzující pravidlo netvoří ani Španělsko. Právě zde se pěstují i pistácie, kukuřice a další plodiny, které si na teplo opravdu potrpí. Historie společnosti Casas de Hualdo, kterou dnes mají v povědomí všichni olivoví znalci Evropy, se začala psát v osmdesátých letech minulého století. Nicméně je pravdou, že olivové háje byly ve Španělsku už od dob římských legií a jejich produktů si užívali i kastilští králové. Výhodou značky je bleskové zpracování suroviny, ve které tak zůstanou zachovány blahodárné látky a nezmění se ani její chuť. Ostatně, nezávislá společnosti AEMO potvrdila v roce 2012 kvalitu těchto olivových hájů, když olivovému oleji této značky udělila věhlasné ocenění. Olivový olej, jako je právě Arbequina, si najde své místo i u velmi náročných strávníků. Je velmi jemný a když jej ochutnáte na lžičce, rozehraje se vám v ústech symfonie chutí. Nebo dáte přednost variantě se silnějším aroma, která bude v dárkové kazetě sloužit i jako hezký dárek pod vánoční jedličku? Vyberte si, neboť variant je na trhu skutečně dost – a na své si přijdou i milovníci rýžových jídel, rajčatových salátů či dalších dobrot, nejen z lůna středomořské oblasti. Olivovník je totiž zaručeným univerzálem!

Publikováno: 30. 07. 2020

Kategorie: Zajímavosti

Autor: Alena Litostrámová